Forum E-sznaucery Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Szczotka
Amadik 

Wysłany: Sob 06 Mar, 2010 19:13   Szczotka

Mam pewien problem i to już od dłuższego czasu. Myślałem, że to minie z czasem lecz jest co raz gorzej :( . Podczas czesania Zuza gryzie strasznie szczotkę. Nie wiem co może być tego powodem :( Może strach, jakieś złe doświadczenia?
Czeszę ją regularnie, codziennie wieczorem. Może za często to robię, albo źle? Zaczynam od przednich łap, później tylne, brzuch no i broda na końcu. Złych doświadczeń nie mieliśmy nigdy ze szczotką. Gryzie ją odkąd mamy ją u siebie, a będzie to ok. 5 miesięcy ;/
Myślałem, że z czasem to minie, ale jest za każdym razem gorzej :( Próbuję w trakcie czesania dawać jakieś nagrody, ale też nie pomaga. Jeśli możecie, to nie piszcie, że potrzeba czasu, bo w to nie uwierze :)
Pomocy!

psiakosc 

Wysłany: Sob 06 Mar, 2010 20:39   

Być może masz szczotkę z ostrymi igłami i tą ją drażni i prowadzi do podrażnien skóry , wymien ją na taką z poduszką bardziej miękką lub to delikatniej . Może ona traktuje to jako zaczepki? nie bawi się z tobą przy czesaniu? Genez takiego zachowania może być wiele

green-girl 

Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 10:56   

A może właśnie warto zamienić szczotkę na grzebień? Grzebień nie będzie kuł skóry. Poza tym najważniejsze żeby nie szarpać psa skoro tak gwałtownie reaguję.
Ja z moim psem pracowałam tak: jak widziałam że zaczyna wariować to przestawałam czesać i przykładałam tylko grzebień do łapy żeby czuł że grzebień cały czas jest (czasem nawet to wyzwalało gryzienie) i odpuszczałam, czyli zabierałam grzebień dopiero wtedy kiedy pies stał spokojnie - to taka forma nagrody. Ale taka "zabawa" wymaga bardzo dużo czasu i cierpliwości.

leepa 
TAI-CHI Misurata

Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 22:49   

Raczej nie sądzę aby chodziło o ostrość igieł. Po prostu muszą one odpowiednio pracować, nie drapać za mocno. Skoro właściciel uważa, to pewnie chodzi o to, że igły są za długie albo właśnie zbyt sztywno osadzone. Szczotka powinna mieć poduszeczkę, zobacz jak wyglądają szczotki Lawrence, które polecam, mam od wielu lat.

A jeśli wykluczyć to ze psa boli, to histeryzuje... trzeba przekonać go że nie ma powodu. Myślę, że sposób green-girl jest niegłupi. Jest też sporo innych. Ale trzeba się przede wszystkim zastanowić czemu pies się tak zachowuje.

*Agnieszka* 

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 09:35   

leepa napisał/a:
Raczej nie sądzę aby chodziło o ostrość igieł. Po prostu muszą one odpowiednio pracować, nie drapać za mocno. Skoro właściciel uważa, to pewnie chodzi o to, że igły są za długie albo właśnie zbyt sztywno osadzone. Szczotka powinna mieć poduszeczkę, zobacz jak wyglądają szczotki Lawrence, które polecam, mam od wielu lat..

Szczotki Lawrence tez są o różnej twardości ;-)

Lawrence ma też miękką dla szczeniaczków - z malutkimi kuleczkami na końcu. Kuleczki nie przeszkadzaja, i nawet dosyc szybko "znikają" ze szczotki.

psiakosc 

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 17:46   

najlepiej upewnić się czy ją to drazni , czy sie bawi z tobą i uważa to za zaczepki

*Agnieszka* 

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 17:59   

psiakosc napisał/a:
najlepiej upewnić się czy ją to drazni , czy sie bawi z tobą i uważa to za zaczepki

W związku z powyższym najlepiej porozmawiac z suczką ...... może powie, o co jej chodzi ... :D

psiakosc 

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 18:12   

można to inaczej ustalić , wierzę w amadika :)

Amadik 

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 19:54   

To wyraźnie ją drażni. Myślę, że ona po prostu nienawidzi tego ;)

psiakosc 

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 20:01   

no wiesz ale sprawdz czy sam dotyk ręką łapy jej przeszkadza

Odpowiedz do tematu