A ja bym dala sobie spokoj z tymi drogimi Marsami i poleciłabym Ci raczej takiego Marsa- grabi
http://www.bobik.katowice...69&producent=33
Trzeba go tylko przed użyciem neico stepic.
A zielony trymerek jest jak najbradziej ok i do wyczesywania podszerstka i do wyrywania osci.
Zreszta nie bardzo jeszcze ta ośc odchodzi- przynajmniej na braciszku:-) A podszerstka ma bardzo mało. Ja czekam z trymowaniem dokłądniejszym jeszcze z miesiąc -dwa
_________________ Gramy dla śmiechu, gramy ze łzami, gramy dla szaleństwa, gramy dla strachu, gramy z nadzieją, gramy dla krzyku, gramy dlatego że jesteśmy hokeistami - tworzymy marzenia.
Dziękuj za podpowiedź, na razie bawimy się w trymowanie, rzeczywiście ość praktycznie nie wychodzi ( no chyba że mi się przytnie, ale dopiero się uczę), ale podszerstek wyciągam, nie ma tego wiele, ale cieszy że coś idzie . Bardziej przyzwyczajam Ozzika do pielęgnacji, niż liczę na jakiś efekt, a ten czas tak szybko ucieka..., że zaraz sprzęt poważny będzie niezbędny. Jeszcze jakieś fajne (skuteczne) nożyczki by mi się przydały może pomożesz? i co jeszcze niezbędne jest (maszynkę Oster golden A5 posiadam, swoją Korcię jadę regularnie)do bieżącej pielęgnacji, żeby tylko czegoś nie schrzanić?
ps. z tą piaskownicą to na serio ?! kurna nie wyrosłem z etapu zdziwienia
Ostatnio zmieniony przez wojtacho Pią 02 Paź, 2009 08:56, w całości zmieniany 1 raz
Co do nozyczek- ja mam Solingery nie pamietam symbolu ale tych solingerów jest multum. Ważne zeby miały dosyc długie ostrza. Moze Witch tu zajrzy, ona ma tez solingery ale fajniejsze, takie z matowionej stali, dosyc wygodne i w dobej cenie- cos koło 120 zł kosztowały.
A moze ktos sie podzieli doświadczeniami z nozyczkami - ja nie trafiłam jeszcze na takie z których bym była do końca zadowolona. Zreszta ja jestem z tych którym "wszystko leci z rąk" więc szkoda mi inwestowac w bardzo drogie nożyczki, które miałyby sie ciorać po podłodze
Wpadam, ale swoich nie polecam – za krótkie, nawet dla miniatury trzeba kupić nożyczki z długimi ostrzami i trzeba na nie potem uważać, żeby nie upadły.
Mogę natomiast polecić te nożyczki – używał je nasz Krzysiu, jak przygotowywał Nicka i są fajne i nie najdroższe. Dobre nożyczki firmowe potrafią kosztować powyżej 1000 PLN :
troszkę się zapędziłem
ja nie chcę zakładać salonu piękności, a przed wystawą i tak zwrócę się do profesjonalisty, myślałem o wydatku rzędu 100-u złotych, ale serdecznie dziękuję
Ja mam Ehaso i jestem bardzo zadowolona. Ale w Polsce to tylko na wystawach chyba się użyczy.
Co do bardzo drogich nożyczek typu za 500-700zł to słyszałam, ze wcale nie sa lepsze od tańszych, znajoma oglądała filmik(chyba?) gdzie sam producent mówił, ze robią takie nozyczki tylko dlatego że ludzie kupują No ale jak ktoś się zakocha w jakichś drogich, a ma za dużo pieniędzy...
Ostatnio zmieniony przez leepa Pią 02 Paź, 2009 14:36, w całości zmieniany 1 raz
ten niebieski trymer jest bardzo zblizony do tego zielonego Karlie- podobna gestosci i dlugosc zebow. Jeszcze podone czerwone bezfirmowe widzialam. Tez najabrdziej mi lezy ten typ
Można też kupić nożyczki za 7PLN – fakt, że po 2-3 strzyżeniach trzeba je wyrzucić.
Z tymi kolorami trymerów trzeba uważać, bo np. niebieski firmy Karlie ma za duży rozstaw – chyba tylko do olbrzymów się nadaje. Nie sprawdza się ani na miniaturze, ani na średniaku.
Ja pracuję tylko na niebieskim trixie, niezastąpiony u mojego psa. A mam i Marsa i Pearson'a, może to po prostu kwestia rozstawu. No ale ten mój ulubiony, teraz go nie ma, podobno szary z trixie to ten sam... :l
dłuższe nożyczki sa wygodniejsze, ale faktycznie na domowe strzyżenie jakiekolwiek byleby działały dobrze i dłużej. Solingeny chyba najbardziej chwalone, można i we fryzjerskim sklepie kupić jakoś za niewiele ponad 100zł krótkie.
Witam mam takie pytanie. Moja szaucerka gdzieś z miesiąc temu była trymowana na łyso. Zarosła już ładnie no ale brązowym podszerstkiem. Tu mam pytanie kiedy mogę jej ten podszerstek wyczesać i jakiego trymera użyć? Narazie mam marsa 330 ale on się do tego kompletnie nie nadaje. Nice przebłyskuje piękna czarna okrywówka także kolorek będzie miała ładny tylko ten podszerstek...
Ja podłącze się przy okazji do powyższego pytania z tym że mój sznupek był wyskubany dopiero tydzień temu więc jeszcze czas na odrośnięcie włosa ale co i kiedy robić dalej ?
P.S. Mam trymer SHOWTECczerwony - wystarczy ?
Ostatnio zmieniony przez ZMC Pon 05 Lip, 2010 20:27, w całości zmieniany 1 raz
ten trymer co mam chyba coś średnio nadaje sie do tak krótkiego podszerstka... Spróbowałam na nodze gdzie włos jest długi i idzie ładnie.. Kiedy mogę ją pozbawić tego podszerstka i jakim trymerem???:) Czy po prostu poczekać aż pies odrośnie te 5 cm?
Ja uważam że najlepsze są trymery fińskie!(nie do zastąpienia)tylko mają jedną wadę-cenę.Polecam jeśli nie teraz to może w przyszłości.Najczęściej używam Nr3 i do wyczesywania podszerstkaNr4 muckraker naprawdę działa.
Czesc:) dzieki bardzo... a ma ktos czas i ochote na opowiedzenie cos ciekawego o tej rasie?? poniewaz pierwszy raz wogóle mam rasowego psa i w dodatku tej rasy.... zawsze byłam uprzedzona do niej.. ale nie załuje ze mam mojego pupila... jest strasznie do mnie przywiazana i słodka:)
[ Dodano: Sro 21 Lip, 2010 12:55 ]
i prosze o rade bo chce jej zdjecie wieksze tu wkleic da rade jakos??
Cześć myślę że jak nie masz doświadczenia to spróbuj palcami(to najlepsze narzędzie groomera)można dla ułatwienia kupić gumowe nakładki lub założyć zrobione ze zwykłych gumowych jednorazowych rękawiczek nakładki na palce.
no nie mam doswiadczenia.... po pierwsze ktos mi doradził ze za wczesnie abym to robiła - 14 sierpnia skonczy 5 miesiecy...
po drugie jestem fryzjerka z zawodu - kiedys tez pudla strzygłam- wiec wystarczy mi raz popatrzec jak to sie robi:) wiec wolałabym o porade z tym sprzetem jaki lepszy i o jakie rozstepy nozy chodzi:)
z góry dziekuje
myślę że trymować już można,ale jak patrzę na zdjęcie które wkleiłaś to widzę że pies nie jest mocno zarośnięty,musisz spróbować pociągnąć włos na grzbiecie czy łatwo wychodzi.Ja używam nożyków trymerskich fińskich i nie miałam w ręku nic lepszego(są jednak dość drogie,ale można je kupować na sztuki,do trymowania najczęściej używam nr3)Tangram napisał że używa:http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,342369,0.html[/quote]i jest zadowolony,jeśli chodzi o te nożyki fińskie to sprowadza je pani która ma hodowlę Andaluzja.Polecam jednak spróbować wyskubać psa palcami, na pewno nie poprzycinasz włosa tylko go usuniesz.