Ja bardzo polecam Orijena- moja Figa wcina go od 5 tygodnia życia (teraz ma 5 mies) i jestem bardzo zadowolona
Przed decyzją czym karmić szczeniaka- przeczytałam chyba wszystko co możliwe nt. karm i Orijen ma zdecydowanie najlepsze opinie- pod którymi ja też się teraz podpisuje
Moje starsze psy też przestawiłam na Orijena- żadnych biegunek u żadnego z nich nie było (w przeciwienstwie do RC po którym wiecznie miały jakies problemy żołądkowe).
Jola- Twoje wszystkie psy poprzestawieniu na Orijena mialy biegunki?
Ja bardzo powoli przestawiam moje psy na nowa karme. I często - wtedy, kiedy nowej karmy jest więcje niz starej albo jedza juz tylko nowa sa zadsze koopy.
A juz złaszcza w sytacji, kiedy przestawiasz psa z "paszowej" karmy (białko z kukurydzy lub / i innych zbóż) na taka z duuuza zawartościa białka z mięsa. Po prostu organizm musi miec czas na przyzwyczajenie sie. Do Taste of the wild przyzwyczajały sie ok. 2 tygodni
Mój Gałgan je obecnie Orijena dla dorosłym (młody tez jadł przez jakis czas) i zaden nie miał biegunek. Kupy sa małe i twarde. A Gałgan to "przypadek" do testowania karm, bo baaardzo długo przy jakiejkolwiek zmianie karmy reagował natychmiast biegunka. Czasem przez ok. tydzień było w porządku, a dopiero potem biegunka. A teraz wszystko jest ok. Pies bardzo chetnie je, super wyglada (jak na niego ) i nawet troszke przytył, bo zjada ile chce.
Mój jest teraz na gotowanym, ale wcześniej jadł długo różne karmy i jedyną, która się sprawdziła ( czysta skóra, ładny kolor sierści i zero biegunek ) był właśnie Orijen...
Doświadczeń z karmą Orijen nie mam. Ale zaprzyjażniony hodowca chińczyków uprzedzał mnie o takich konsekwencjach zmiany karmy na Orijen. Jego psiaki , a ma ich dużo, własnie tak reagowały . Ja natomiast długo karmiłam psiaka Nutro Choise i mogę ja polecić. Teraz przeszłam na Royala Weterynaryjnego i tez jest super.
Jesli chodzi o Royal Canin to myślałam o nim, ale jeden znajomy weterynarz mi go odradzał, ponieważ ponoć jego jakość uległa pogorszeniu. Mój psiur już u hodowcy był karmiony Hill'sem i tak już zostało. Nie chcę na razie zmieniać producenta karmy, bo u niej w ogóle są problemy z jedzeniem - jest strasznym niejadkiem i wszystko co nowe je z wielkim zapałem, ale tylko na początku, później zaczyna się to samo co ze wszystkim - nie chce jeść, mimo zabierania miski.
Stąd moje pytanie, którą wybrać karmę Hill'sa.
Mój jest teraz na gotowanym, ale wcześniej jadł długo różne karmy i jedyną, która się sprawdziła ( czysta skóra, ładny kolor sierści i zero biegunek ) był właśnie Orijen...
Ja bym bardzo ostrożnie podchodził do gotowanego - mam z tym bardzo złe doświadczenia - natomiast co do orijena opinie są różne (jak zwykle) ale jako karma nowej generacji jest chyba całkiem niezła.
Nasze psy karmimy teraz Nutrą Gold (linia dla hodowców) a olbrzymy są na Barfie i jest on dla nich bardzo dobrym rozwiązaniem
Tylko trzeba się do Barfa przyłożyć, żeby dobrze wszystko zbilansować.
_________________ Piszę poprawnie po polsku"Mój pies nie lubi psów ,a ja nie lubię ludzi . Woń zadów , jazgot słów obu nas szczerze nudzi. "
Ja bym bardzo ostrożnie podchodził do gotowanego - mam z tym bardzo złe doświadczenia -
....a olbrzymy są na Barfie i jest on dla nich bardzo dobrym rozwiązaniem
Tylko trzeba się do Barfa przyłożyć, żeby dobrze wszystko zbilansować.
No tylko że mój sraczek na BARFie to by się za przeproszeniem za...rał na śmierć. Bilansuję mu gotowane i jakoś się to sprawdza, wyniki krwi ma wzorcowe, skóra i sierść O.K. no i biegunki też już rzadko się przytrafiają, a nie kilka razy w tygodniu, jak kiedyś. Podstawą ( 50-60%) jest u nas mięso lub mięso i ryby, oczywiście duża różnorodność, ta sama zasada tyczy się warzyw i owoców (30-40%), a reszta to ryż naturalny, czasem makaron lub płatki orkiszowe. Dodaję jeszcze jajko ze zmieloną skorupką i preparaty na stawy, galaretkę z łapek, olej lniany, z dyni lub winogron na przemian z oliwą, do śniadania trochę białego sera lub jogurt naturalny. Tak karmiony jest już jakieś trzy lata, badania krwi ma robione mniej więcej co pół roku i na razie ani vet, ani pies nie narzeka
Chyba spróbuję Hill's t/d bo Dirki ma nieco kamiena, zobaczymy czy coś pomoże.
Ja karmiłam dość długi czas Orijenem ale teraz po podwyżce cen wróciłam do Eukanuby klubowej. Niestety ponad 200 zł za 13,5 kg to jest dla mnie za dużo. Dirki wcina Eukanubę Large Breed ale przyznam że choć wszystko jest ok to Orijen lepiej jej słuzył. Mała vesper jest na Pro Plan Puppy Lamb&Rice bo tak karmiła hodowla i póki co trzymam się tego samego. Orijena Puppy Large moja wetka nie poleca bo podobno różnie z nim u szczeniaków bywa, a wolę nie eksperymentować.
Sympa zjada jeszcze Orijena Senior ale że wyszyły jej nieciekawe wyniki mocznika i kreatyniny więc dostaje 1/3 porcji + do zapchania jarzyny. Zobaczymy czy za miesiac będzie poprawa i jeśli nie to będziemy musieli zrezygnować z Orijena bo widać że starsza pani (11 lat) ma już problemy z przerobem takiej ilości białka i trzeba będzie przejsć na dietę niskobiałkową.
_________________ "Kto zrozumie sznaucery, pozostanie im wierny. Kto pozna sznaucery ten je pokocha" /cyt. "Sznaucery"/
Piszę poprawnie po polskuwww.eko-pies.pl
Ostatnio zmieniony przez weszka Pon 29 Cze, 2009 09:41, w całości zmieniany 1 raz
Witam, czy jest jakaś znacząc różnica między Royal Canin Vet Size Giant Babydog a Royal Canin Giant Babydog Ultra Sensible30 ? Na dzień dzisiejszy niuńka dostaje Babydog Ultra Sensible30 i jest wszystko OK, pytanie tylko co tak realnie lepsze.
Jest tego towaru tyle na rynku, że ciężko się ogarnąć. Będę wdzięczna za podpowiedź.
_________________ Monika - A w głowie Toronto i kapusta...
Wyskoczę tu trochę ponownie z małym pytankiem, ale jestem kompletnym laikiem a nurtuje mnie ono okrutnie.
Otóż, czemu wszędzie słyszę (zapewne słusznie), że olbrzymkę powinnam karmić karmą dla ras olbrzymich GIANT (daję Royala), a nie dla ras dużych czyli MAXI (zgodnie z klasyfikacją RC sznaucer olbrzym znalazł się w MAXI)
Z czego to wynika? Czy i dlaczego GIANT jest korzystniejsze dla olbrzymów?
przyznam, że pierwszy raz słyszę, żeby sznaucera olbrzyma karmić RC GIANT
Mi hodowcy sugerowali karmienie olbrzymów RC MAXI Adult. Mój znajomy kupił kiedyś za namową jakiegoś sprzedawcy RC GIANT dla swojej olbrzymki i sucz nie chciała tego jeść, bo chrupki były dla niej za wielkie. Kolega kruszył je młotkiem i przeklinał sprzedawcę.
Czy tą karmę zalecał Ci weterynarz? Może miał jakieś wskazania, np. ze względu na skład- RC dla gigantów: ma więcej białka, L- karnityny niz RC Maxi.
Możesz porównać sobie składy tych karm i wskazania wagowe dla dorosłych egzemplarzy.
Dorosła suka olbrzymka ważąca dużo powyżej 45 kg byłaby naprawdę gigantem
Nie testowałam nigdy RC GIANT, z RC MAXI Junior i Adult jestem zadowolona
Psy chyba też bo jeszcze nie odmówiły współpracy z tą karmą .
I nawet jak coś innego testujemy, to RC mam dla nich zawsze...
pozdr
Na dzień dzisiejszy moja olbrzymka dostaje Royal Canin Vet Care Large Dog Junior.. i jest zadwolona.. RC Giant były za duże, ale jakoś dawała radę. Trochę jej namaczałam i poszło. A generalnie karma nie ma znaczenia, ważne aby dodać trochę kocich chrupeczków
Ja mojego psa karmię karmą hill's weterynaryjny,żadnych
biegunek.wyniki laboratoryjne bardzo dobre.Początkowo
jak karmiłam Eukanubą,bardzo często były biegunki.
a my dajemy na przemian royala adulta mini i hillsa T/D weterynaryjną na ząbki
_________________ Gramy dla śmiechu, gramy ze łzami, gramy dla szaleństwa, gramy dla strachu, gramy z nadzieją, gramy dla krzyku, gramy dlatego że jesteśmy hokeistami - tworzymy marzenia.
A generalnie karma nie ma znaczenia, ważne aby dodać trochę kocich chrupeczków
Ja wiem że psy kochają kocie żarcie ale uważaj bo kocia karma ma bardzo dużo białka.
Przestawiłam Dirki na Bozitę i jestem zadowolona. Fajnie wygląda, nabrała masy mięśniowej i wcina z apetytem. Pozbyła się też kamienia nazębnego, a miała paskudny jedząc Eukanubę.
Vesper natomiast przeszła teraz z Pro Plana Puppy na Happy Dog Maxi Junior - wg zaleceń hodowczyni, która tak karmi wszystkie swoje psy. Póki co jest tydzień na tej karmie i jedyne co mogę powiedzieć to że kłopotów żołądkowych brak ale kulki trochę duże i cięzko jej zmordować porcję więc dostaje lekko namoczone.
Poza tym dostają od czasu do czasu różne naturalne dodatki żeby nie były plastikowymi psami
Sympa natomiast kwitnie na Hill's Senior Light - super karma!
_________________ "Kto zrozumie sznaucery, pozostanie im wierny. Kto pozna sznaucery ten je pokocha" /cyt. "Sznaucery"/
Piszę poprawnie po polskuwww.eko-pies.pl
Ostatnio zmieniony przez weszka Pon 21 Wrz, 2009 14:01, w całości zmieniany 1 raz
A ja muszę przyznać, że wreszcie znalazłam karmę, która smakuje mojej Lunie i nie ma po niej biegunek ani się nie drapie - a próbowaliśmy wielu różnych i zwykle nie było fajnie - albo luźne kupska, albo wydrapywanie brody, dobrze było na trovecie ale to dla nerkowców i nie chciałam jej za długo tym karmić skoro jest zdrowa - teraz wcina ACANE lamb&apple i ani się nie drapie, ani brzydkich kup nie robi - no i wsuwa aż jej się uszy trzęsą
Dzięki Weszka za info o kocich chrupeczkach, nie wrzucam jej do każdego posiłku, a jak już to dosłownie parę ziarenek.. ale warto mieć świadomość.
Generalnie dla urozmaicenia dostaje gotowaną marchewę, którą uwielbia, trzęsie się równierz na widok brzoskwini (muszę się z nią podzielić jak jem), biały ser, jajko od czasu do czasu, jakiś serek lub kefirek no i oczywiście mięsko oraz duże gładkie kości (najciekawiej wygląda pożerając indyczą szyję, nie wspomnę o gabarytowych kościach, gdzie wygląda jakby kogoś wykopała )
Czy można u nas kupić karmę Platinum Natural Food,wpisałam w google ,ale nie znalazłam.Mój mały rekin jadł ją w hodowli,mamy jeszcze zapas na kilka dni,ale zastanawiam się co potem.Czy jest jakaś sucha karma dla szczeniąt,która jest miękka jak Platinum?
Josera polecam bardzo fajna karma dobrej jakości chętnie jedzona (szczególnie josera festiwal,zalewana woda tworzy super aromatyczny sosik)MOje pieski chętnie zajadały i dobrze wygłądały.
[ Dodano: Sro 07 Lip, 2010 21:03 ]
Acha i kupy też bardzo w porządku!
Czy ktoś karmił olbrzyma Puriną Pro Plan Adult Large Breed z jagnięciną i ryżem lub z kurczakiem?
Co prawda nie olbrzym, bo doberman, ale myślę, że może się (przy)służyć jako odnośnik .
Karmię tą Puriną: PRO PLAN Adult Large Breed Athletic na zmianę z Puriną PRO PLAN Adult Salmon & Rice.
Obydwie karmy konsumowane (jak niemal wszystko, więc tutaj trzeba brać poprawkę) zawsze ze smakiem, ładnie przyswajalne, małe kupy, 0 gazów, bez wyziewów z pyska, włos z połyskiem, skóra zdrowa, generalnie sunia dobrze wygląda - nawet ciut zbyt dobrze, przez to dobre odżywianie i wilczy apetyt .
W mojej ocenie karma bardzo fajna.
nie karmiłam ale ostatnio została mi polecona i zamierzam spróbować , może uda się przerzucić malucha - 3,5 mc , bo na razie ku mojej rozpaczy najlepiej mu podchodzi
ROYAL CANIN MINI JUNIOR SENSIBLE , zwykły RC MINI JUNIOR był bleee a co najgorsze Acany też nie zamierzał tknąć.
Ogólnie nie przepada za suchą karmą , więc dostaje 2 posiłki z mokrej i 1 suchej, kiedy zostaje sam w domu i jak go przyciśnie pod naszą nieobecność to pałaszuje do czysta bobki
Najbardziej jednak lubi dosypkę suchej paszy do mokrego mięska.
W związku z tym ,że maluch lubi takie mieszanki , mam pytanie jak mu to dozować , by nie przekarmić , ja sobie założyłam , że skoro je dwie karmy to zalecaną porcję mokrego 400g/dzień dzielę na pół , otrzymaną porcję 200g rozdzielam na dwa posiłki .
To samo robie z suchą paszą , czyli zalecana porcję dzielę na pół , taka porcja stanowi trzeci posiłek.
Nie wiem jednak czy to dobra metoda ,i trochę się martwię ,bo przecież wartość energetyczna obu karm może być różna i albo go przekarmie albo niedożywie
Dodam że maluch ma dużo ruchu ok 2h spaceru i szaleństw na dworze.
Ostatnio zmieniony przez mallwka Wto 20 Lip, 2010 14:45, w całości zmieniany 2 razy
Ja z czystym sercem polecam Josere. Mała je aktualnie od kilku dni miniwel przestawiona z kids kupki super łupież który był po RC i Acanie znikł;) Polecam
a co z mokrej karmy ? startowaliśmy na animondzie , ale zaczą grymasić z zcasem , potem Bozita ale w ogóle nie tknięta pozostała już mi brak pomysłu na na wartosciowa karmę.
ogólnie gnojek ostatnio mało jej , rano owszem micha musi być , potem na "siłe " troszke popołudniu i tyle , czy to nie za szybko na zejście do 2 posiłków dziennie - 06.08 kończymy 4 mc.
ps 2 dni temu próbowałam dać mu mięska z gotowanego kurczaka , nawet nie ruszył
a co z mokrej karmy ? startowaliśmy na animondzie , ale zaczą grymasić z zcasem , potem Bozita ale w ogóle nie tknięta pozostała już mi brak pomysłu na na wartosciowa karmę.
ogólnie gnojek ostatnio mało jej , rano owszem micha musi być , potem na "siłe " troszke popołudniu i tyle , czy to nie za szybko na zejście do 2 posiłków dziennie - 06.08 kończymy 4 mc.
ps 2 dni temu próbowałam dać mu mięska z gotowanego kurczaka , nawet nie ruszył
Ja miałam dokładnie ten sam problem z moją sznaucerką. Karma wymieniana cały czas bo pies nie tknął. Skończyło się na suchej która stała aż zjadła... Próbowaliśmy chyba wszystkich karm mała ma 10 miesięcy teraz. Z mokrych moge polecić hill's zjadany w całości niestety drogo wychodzi.